Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastaneleri Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Prof. Dr. Gamze Gököz Doğu, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası nedeniyle bir açıklama yaptı.
PAÜ Hastaneleri Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Prof. Dr. Gamze Gököz Doğu yaptığı açıklamada şu bilgileri paylaştı: “Kanser sosyal, psikolojik ve ekonomik yönleri olan, hastayı ve hasta yakınlarını etkileyen çok yönlü ve ciddi bir hastalıktır. Bu önemli sağlık sorununa halkın dikkatinin çekilmesi ve kansere yönelik bilincinin arttırılması amacıyla Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu’nun önerisi ile 1956 yılından itibaren her yıl 1-7 Nisan arası Kanser Haftası olarak belirlenmiştir. Böylece kanserle savaşa yönelik ilgi ve farkındalığın artırılması amaçlanmaktadır. Dünyada nüfusun yaşlanması ile birlikte, 2040 yılında 29.9 milyon yeni kanser vakasının ortaya çıkacağı ve 15.3 milyon kişinin ise bu hastalık nedeniyle hayatını kaybedeceği Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından öngörülmektedir. Dünya kanser istatistiklerine göre; 75 yaşa kadar her 5 kişiden 1’inde kanser gelişme riski, her 10 kişiden 1’inde ise kanser nedeniyle hayatını kaybetme riski mevcuttur. Türkiye’de ise sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp-damar hastalıklarından sonra en sık görülen ikinci ölüm sebebi olarak dikkat çekmektedir.”
Prof. Dr. Gamze Gököz Doğu: “Kanserin gelişimindeyüzde90 çevresel, yüzde 10 oranında ise genetik faktörler etkilidir.”
Kanserin önlenebilir ve erken teşhisle tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna değinen Prof. Dr. Gamze Gököz Doğu, erken tanı ve tedavi kanserli hastalarda önemli oranda iyileşmenin mümkün olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Gököz Doğu sözlerine şöyle devam etti: “Bilgi eksikliği, korku, ihmal gibi nedenlerle tanı geciktiğinde tedavi de güçleşmektedir. Tarama asemptomatik hastalarda hastalığın erken evrede belirlenmesidir. Kansere bağlı erken ölümlerin yüzde 30-35’i bu sayede önlenebilmektedir. Böylece ileri evre kanserler için gerekli olan agresif tedaviler ve yan etkiler de azaltılabilir. Bu da bize tarama programlarının erken tanı ve tedavide ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Kanser birçok faktörün bir arada etkileşimiyle oluşur. Kanser gelişiminde, yüzde 90 çevresel, yüzde 10 oranında ise genetik faktörler etkilidir. Çevresel faktörlerde düzelme ile gelişmekte olan kanserlerin günümüzde yüzde 30 yüzde 50 oranında önlenebileceği bilinmektedir. Yaygın görülen birçok kanser türünün en az üçte biri daha sağlıklı bir beslenme biçiminin seçilmesi, tütün ürünlerinden uzak durulması, fiziksel aktivitenin artırılması, alkol kullanımının azaltılması ultraviyole radyasyondan korunma, mesleksel ve çevresel maruziyetlerin önüne geçilmesi ile önlenebilmektedir. Ülkemizde meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütülmektedir. Ayrıca prostat ve akciğer kanseri için de bazı durumlarda tarama yapılması, onkolojide etkinliği gösterilen kanserler arasındadır.”
Prof. Dr. Gamze Gököz Doğu: “Kanserle mücadelede şunları yapabiliriz. Öncelikle bilgilenerek kanserle ilgili yanılgıları ortadan kaldırmak ve korkuları azaltmak mümkündür. Bilgi, farkındalık ve anlayış yoluyla, çevremizdeki kanserle ilgili yanlış algılar ve tutumları azaltarak zararlarını önleme gücü bizim elimizdedir. Kanser taramalarımızı zamanında yaptırmakta kanserle mücadelede önemlidir. Kansere karşı mücadelede farkındalık ve bilinç düzeyinin artırılması önemli bir strateji olup, her yıl 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası’nda, sağlıklı bir toplum için önemi giderek artan kanser hastalığına karşı halkta farkındalık oluşturmak, taramalara katılımı artırmak için düzenlenen bu etkinliklerle halkı bilgilendirmek ve bilinçlendirmek hedeflenmektedir. Farkındalık çalışmalarının yıl boyunca sürdürülmesi kanserle mücadelede önemli bir unsurdur. Pamukkale Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı olarak sadece Denizli’ye değil çevre il ve ilçelerden gelen kanser hastalarına da tedavi hizmeti vermekteyiz. Verilerimizi taradığımızda geçen 1 yılda toplam 72.570 poliklinik başvurusu olduğunu ve bunlar içinde 4745 hastanın yeni tanı olduğunu saptadık. Bu rakamlar kanser vaka sayısında ciddi artış olduğunu ve Denizli ile çevre illerden çok sayıda hastaya hizmet verdiğimizi ifade etmektedir. Ayrıca merkezimiz bünyesinde multidisipliner yaklaşımla hastalar değerlendirilmekte ve tedavisi planlanmaktadır. Bu yıl “Kanser Değil Sen Güçlüsün” sloganıyla farkındalık çalışmaları planlıyoruz” şeklinde konuştu.